Gripp- keng tarqalgan o‘ta yuqumli o‘tkir respirator kasallikdir. Gripp virusi bemor odamdan yo‘talganida, havo tomchi yo‘llari orqali tez sog‘lom odamga yuqadi.
Gripp- kasalligi yilning har qanday faslida ham uchrashi mumkin, ammo kasallik ko‘proq yilning sovuq-salqin fasllarida, ya’ni kuz va qish fasllarida keng tarqaladi. Bunday mavsumiylikning sabablaridan biri, sovuq faslda odamlar o‘z vaqtlarini ko‘pincha yopiq xonalarda, binolar ichida o‘tkazishlari, binolarda havo almashinuvining yomonlashuvidir.
Gripp va o‘tkir respirator kasalliklar bilan kasallanish xavfi yuqori bo‘lgan aholi guruhlariga ko‘pchilik bilan muloqotda bo‘luvchi ishchilar, uyushgan jamoalardagi bolalar, talabalar, maktab o‘quvchilari, harbiy xizmatdagilar, savdo va transport xodimlari, surunkali bemorlar kiradi. Gripp har qanday yoshdagi odamlarga, ayniqsa yosh bolalarga tez yuqadi.
Kasalik belgilari
Kasallik to‘satdan boshlanib, kasallik yuqqandan so‘ng bir necha soat yoki 1-2 kun o‘tgach boshlanadi. Tana harorati 38,5-39,50 S gacha ko‘tariladi, uning belgilari shiddat bilan rivojlana boshlaydi. Bemor o‘zini lohas sezadi, boshi og‘riydi, burun, tamoq quruqlashib achishadi, ko‘zlardan yosh oqadi, mushaklarda og‘riq paydo bo‘ladi, behollanadi. Tez-tez aksiradi. Yo‘tal, tumov alomatlari paydo bo‘ladi.
Gripp bilan og‘rigan bemorlar o‘z vaqtida davolanmasa bronxit (bronxlarning yallig‘lanishi), o‘tkir pnevmoniya (o‘pkaning yallig‘lanishi), surunkali pnevmoniya yoki bronxitni zo‘riqishi hamda sinusit (peshona bo‘shliqlarining yallig‘lanishi), otit (quloqning yallig‘lanishi), tonzillit, angina (tomoqni yallig‘lanishi) kabi og‘ir asoratlarga olib keladi.
Bemor ko‘proq suyuqlik ichishi (malina, smorodina qiyomi, limon qo‘shilgan choydan) ichishi lozim. Bemorning harorati oshganda ko‘proq suyuqlik-quruq mevalar qaynatmasi meva sharbatlari ichib turish lozim.
Grippning oldini olish
Gripp kasalligi keng tarqalgan vaqtda quyidagilar tavsiya etiladi:
SEO va JSQ Nishon tuman bo’limi
Epidemiologiya-immunologiya bo’limi mudiri : J.Safarov